HR EN IT

Povratak na BLOG

5 razloga zašto bakalar moramo uvesti u našu prehranu

Iako bakalar većina nas jede samo za Božić i Uskrs, ovo bi trebalo biti češći dio prehrane jer je, pod prvo, zdravo za organizam, a pod drugo, jako je ukusno. Otkrit ćemo vam 5 razloga zašto bakalar treba što češće biti na našem jelovniku.

 Iako bakalar većina nas jede samo za Božić i Uskrs, ovo bi trebalo biti češći dio prehrane jer je, pod prvo, zdravo za organizam, a pod drugo, jako je ukusno. Otkrit ću vam 5 razloga zašto bakalar treba što češće biti na našem jelovniku.

  1. Pomaže u izgradnji mišića

Bakalar je savršena hrana za bodibildere i rekreativne sportaše. On sadrži lako svarljive aminokiseline poput onih koje se nalaze u proteinima sirutke i bjelancima. Također, bakalar smanjuje tjelesne masnoće, s tim da se ne riskira gubitak mišića. Proteini u bakalaru potiču rast i obnavljanje skeletnih mišića nakon povrede. Uz to, ovi proteini pojačavaju smanjenje upale zbog visokog sadržaja arginina u bakalaru. Konzumiranje ove ribe također pruža mnogo hranljivih sastojaka koji su važni za izgradnju mišića kao što su krom, selen i cink. 

  1. Čuva srce zdravim

Omega 3 u bakalaru čini ovu vrstu ribe sjajnim dodatkom zdravoj ishrani za srce. Te masne kiseline podržavaju zdravlje srca povećavajući varijabilnost srčanih otkucaja. Uzimanje dodataka u vidu ribljeg ulja, uključujući i ulje jetre bakalara, može da zaštiti od srčanih udara u kombinaciji s aktivnim načinom života, održavanjem zdrave tjelesne težine i dovoljno sna. 

  1.  Spriječava Alzheimerova bolest

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta sugerirali su da ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama može smanjiti efekt gena povezanih s razvojem Alzheimerove bolesti. Također su otkrili da su normalni nivoi folata i vitamina B12, koji se mogu naći u bakalaru, povezani s manjim rizikom od demencije i drugih kognitivnih poremećaja.

  1. Umanjuje rizik od moždanog udara

Konzumiranje ribe, ponajviše bakalar može da zaštiti organizam od moždanog udara, posebno kemijskog moždanog udara, pokazala je meta-analiza kohortnih studija objavljena u američkom časopisu „Stroke“. 

  1. Pun je različitih hranljivih nutrijenata

Bakalar priskrbljuje dobre količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, kao i vitamine B12, B6, B3, E i C. Bakalar je također bogat vitaminom A, osigurava 90 posto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina. Ova riba u tragovima sadrži i minerale kao što su fosfor, kalij i selen.

 

Ovih 5 razloga dovoljan su razlog da se potrudimo što češće konzumirati bakalar.  Ako niste još probali Baccala della mamma proizvode, brže bolje pronađite ih u supermarketima. Osim što predstavljaju iznimno zdrav i neodoljivo ukusan obrok, kreme od bakalara također dolaze i u četiri različita okusa – na bijelo, pikantino, tartufino i oliveto, pa ćete stoga među njima sasvim sigurno pronaći svog favorita. Tu su još i savršene paštete od bakalara za ljubitelje najfinije teksture.

Poslužite ih kao namaz na kruh, uz domaća peciva, krekere, bruschette i na razne druge načine, uživajte u rapsodiji okusa i okrenite se zdravom načinu prehrane uz Baccala della Mamma krema od norveškog bakalara.