HR EN IT

Povratak na BLOG

5 stvari koje vjerojatno niste znali o bakalaru

Bakalar je po mnogočemu posebna riblja delicija. Priprema se na drugačiji način od svježe ribe, specifičnog je okusa i aroma, a bogat je raznim vrijednim elementima.

Bakalar je po mnogočemu posebna riblja delicija. Priprema se na drugačiji način od svježe ribe, specifičnog je okusa i aroma, a bogat je raznim vrijednim elementima neophodnim za normalno funkcioniranje našeg organizma. Osim toga, nevjerojatno je ukusan, osobito kada ga priprema poznavatelj ove riblje vrste i pravi kulinarski ekspert, a odlično se slaže s čitavim nizom tipičnih mediteranskih namirnica.

  1. Pretpostavlja se kako je bakalar nastao još u doba Vikinga koji su ga sušili i tako mogli sačuvati od kvarenja i koristiti tijekom svojih pohoda i dugih putovanja.
  2. Postoje tri uobičajene vrste bakalara – atlantski, pacifički i grenlandski, a onaj atlantski često se najviše koristi u našim krajevima.
  3. Oslić je riblja vrsta koja se svojom teksturom mesa najbolje može usporediti s bakalarom, iako je meso bakalara nešto drugačijeg okusa i smatra se daleko kvalitetnijim.
  4. Bakalar obiluje vrijednim nutritivnim elementima poput kalcija, joda, fosfora i željeza, bogat je vitaminima A, D i E skupine, a osim toga sadrži nisku razinu kalorija.
  5. Brojne su zdravstvene prednosti uživanja u bakalaru. Zbog toga što sadrži omega-3 pozitivne masne kiseline, smanjuje razinu lošeg kolesterola i pomaže u očuvanju srca i krvožilnog sustava.

 

Povrh svega, bakalar možete pripremiti na razne načine, a bakalar na bijelo neizostavni je zalogaj gotovo svakog blagdanskog stola. U ponudi Baccala della Mamma pronaći ćete također i bakalar pikantino, oliveto, šugo i tartufino, kao i četiri vrste neodoljivih pašteta od bakalara koje su savršene za pripremu brzih zalogaja. Ako do sada niste bili ljubitelj, ili pak niste imali priliku kušati bakalar, odaberite Baccala della Mamma proizvode od kvalitetnog norveškog bakalara i uživajte u brojnim prednostima koje donose sa sobom.