HR EN IT

Povratak na BLOG

Bakalar – neizostavni sastojak zdrave mediteranske prehrane

Bakalar je odličan izbor za sve one koji brinu o svom zdravlju jer se smatra visokokvalitetnom namirnicom u nutritivnom smislu.

Bakalar je poznat kao riba koja živi u hladnim morima i koja je iznimno cijenjena zbog svog bogatog okusa i raskošnih aroma, no rijetki su zapravo upoznati koje sve zdravstvene prednosti ova tražena riblja vrsta donosi sa sobom.

Meso bakalara je odličan izvor niskokaloričnih proteina, vitamina D, E i A skupine, važnim mineralima poput kalcija, joda, fosfora i željeza, a u mnogim kuhinjama predstavlja savršenu zamjenu za meso. S jedne strane sadrži nisku razinu masti koje se smatraju štetnima po naše zdravlje, no s druge pak obiluje esencijalnim mastima poput omega-3 masnih kiselina koje su iznimno važne za normalan rad organizma. Pozitivni učinci omega-3 masnih kiselina su brojni, a sprječavanje štetnih kemijskih reakcija u tijelu, grušanja krvnih zrnaca i oštećenja krvožilnog sustava te smanjenje kolesterola samo su neke od njih. Osim toga, bakalar sadrži i visoke količine B6 i B12 vitamina koji imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog ili moždanog udara, pa čak i pojave osteoporoze.

Koliko je bakalar zapravo zdrava i korisna namirnica govori i to što se od jetre bakalara proizvodi ulje koje se povezuje sa smanjivanjem upalnih procesa, jačanjem imuniteta, snižavanjem krvnog tlaka, oporavkom kože, povećanjem čvrstoće kostiju te brojnim drugim blagotvornim učincima.

Bakalar je odličan izbor za sve one koji brinu o svom zdravlju jer se smatra visokokvalitetnom namirnicom u nutritivnom smislu. Preporučuje se svima, od pacijenata koji moraju paziti na prehranu i sportaša kojima su potrebni proteini za izgradnju mišićne mase, pa sve do djece kojima je D vitamin, kojeg bakalar sadrži u visokim vrijednostima, važan za pravilan rast i razvoj.

Brinite i Vi o svom zdravlju uz kvalitetan bakalar i vrhunske proizvode od bakalara iz ponude Baccala della Mamma i počastite svoje tijelo vrijednim elementima, a pri tome i neodoljivim okusima i aromama.