HR EN IT

Povratak na BLOG

Kako izvući ono najbolje od bakalara u kuhinji?

Na vama je samo da odaberete jedan od brojnih recepata, pratite ovih nekoliko jednostavnih savjeta i pripremite sebi i svojim ukućanima i gostima pravu malu gurmansku senzaciju na tanjuru!

Bakalar je vrsta ribe koja se ubraja među najtraženije i najčešće konzumirane ribe u cijelom svijetu. Često se priprema svježa, odnosno zasoljena ili dimljena, a osim toga od bakalara se proizvode i razne ukusne delikatese poput onih iz Baccala della Mamma ponude. Osim toga što je iznimno ukusan i bogat raznim vitaminima, omega-3 kiselinama i vrijednim spojevima, bakalar je podložan različitim načinima termičke obrade pa se stoga može pripremati na razne načine.

Kod pripreme bakalara prvenstveno treba voditi računa da je riječ o uvijek svježoj namirnici. Površina ribe obično je glatka, a sive linije na koži otkrit će vam kako se radi o pravom bakalaru, a ne nekoj od srodnih ribljih vrsta. Ako pripremate zasoljenu ribu, preporučuje se dobro ju oprati, zatim ukloniti glavu, rep i peraje, isjeći ju na filete te pustiti da odleži u vodi 2-3 dana, uz svakodnevno mijenjanje vode, kako bi se uklonio slani okus.

Bakalar možete potom spremati na razne načine - u pećnici, na roštilju, pržen, na bijelo, odnosno na brudet ili pak uz tjestenine. Imajte na umu kako bakalar sadrži niske količine masnoća, stoga se preporučuje mariniranje ako se odlučite na pečenje. Ako bakalar pripremate na bijelo, uvijek je dobro prokuhati ga prije samog odvajanja mesa, a vodu u kojoj se kuhao nikako ne bacati, već dodavati kao temeljac. Mnogi kulinarski eksperti slažu se kako je najbolji način za pripremu ove vrste ribe upravo na pari, jer se tako očuva bogat okus i raskoš vrijednih i zdravih elemenata.

Na vama je samo da odaberete jedan od brojnih recepata, pratite ovih nekoliko jednostavnih savjeta i pripremite sebi i svojim ukućanima i gostima pravu malu gurmansku senzaciju na tanjuru.

Dobar tek želi vam Baccala della Mamma!