HR EN IT

Povratak na BLOG

Koje zanimljivosti krije bakalar?

Bakalar je poznat svima, i malima i velikima, ali on krije i razne pričice, zanimljivosti i činjenice zbog kojih je još draži izbor svih ljubitelja gastronomije, a u sljedećima redovima pročitajte neke najzanimljivije!

Svi su čuli za njega, kušali ga i oduševljavali se njegovim okusom, a isti čini najukusnije tradicionalne recepte, kao i brojne inovativne i moderne. Bakalar je zaista specifična riba koja je uvijek prisutna na gastronomskoj sceni, no ako ste pomislili da znate baš sve o njemu – dopustite nam da Vas razuvjerimo i predstavimo neke od zanimljivosti ove zaista kraljevske ribe!

Bakalar je riba iz porodice Gadidae koja živi u hladnim morima. U dobi od 5 godina naraste u dužinu od 80 cm do 1 m, a teži oko 20 kg. Jeste li znali da su baltički bakalari patuljastog rasta i da nikada nisu teži više od 1 kg?

Ako ste se ikada pitali gdje ova riba osvaja svoje morske dubine, odgovor je u sjevernom Atlantiku i to uz obale Norveške, Islanda, Kanade, Grenlanda i Amerike, kao i u Polarnom i Sjevernom moru. Što se tiče gastronomije i bakalara, isti se konzumira svjež, ali i konzervira se soljenjem, dimljenjem i sušenjem. Najveće zemlje koje izvoze bakalar su već spomenute Norveška, Grenland, Island, Amerika i Kanada.

Jetra bakalara služi za proizvodnju ulja koji je važan izvor vitamina A i D te omega-3 masnih kiselina. Što se tiče energetske i nutritivne vrijednosti bakalara, 100 grama svježeg bakalara iznosi samo 82 kcal. Od minerala odličan je izvor selena, fosfora i magnezija, a što se tiče vitamina, odličan je izvor vitamina B12 i D, kao i niacina i piridoksina. Također, bakalar sadrži 43 mg kolesterola.

Ako se dotaknemo ljekovitosti, znanstvena istraživanja pokazala su da se redovitim konzumiranjem ribe, osobito riba hladnih mora kao što je bakalar, štiti od bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa.

Bakalar je zaista riba svjetskih mora i vrhunskih recepata – ako tražite ribu koja krije zanimljive priče i činjenice, a u isto vrijeme je i toliko ukusna, prepustite se njegovim blagodatima u bilo kojem obliku! Svakako Vam preporučujemo i vrhunske proizvode Baccala della Mamma čiji temelji recepata kriju upravo bakalar i njegovu tradicionalnu pripremu uz, naravno, moderno ruho novih sastojaka i namirnica koje će Vas oduševiti!