HR EN IT

Povratak na BLOG

Ljekovita svojstva bakalara

Bakalar se smatra savršenom namirnicom koja istovremeno zadovoljava vaša osjetila, ali i pruža vašem organizmu zaštitu od raznih zdravstvenih tegoba!

Bijelo meso bakalara smatra se pravom gurmanskom poslasticom, nezaobilaznim specijalitetom blagdanskog stola, ali isto tako i zdravom namirnicom koja obiluje raznim vrijednim spojevima i tvarima koje su neophodne za pravilan rast, razvoj i funkcioniranje našeg organizma.

Dobro je poznato kako redovita konzumacija ribe štiti od raznih bolesti poput onih kardiovaskularnog sustava i dijabetesa, a posebice se to odnosi na ribe hladnih mora, poput bakalara, koje su iznimno bogate omega-3 masnim kiselinama te sadrže visoke razine B12 i B6 vitamina. Upravo su ti spojevi važni za očuvanje krvnih žila i regulaciju krvnog tlaka čime izravno smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Istraživanja su također pokazala kako konzumacija hrane bogate omega-3 esencijalnim kiselinama također smanjuje rizik od nastanka leukemije, Non-Hodgkin limfoma, te raznih drugih malignih bolesti.

S jedne strane, pored omega-3 esencijalnih kiselina, bakalar je odličan izvor proteina, minerala poput fosfora, selena i magnezija te raznih vitamina, a s druge pak strane sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća. Još jedna od prednosti bakalara je ta što se rijetko priprema pržen, odnosno obično se najčešće sprema na bijelo ili na crveno, ili pak kao složenac. Sve to, uz naravno raskošan okus čini upravo bakalar savršenom namirnicom koja istovremeno zadovoljava vaša osjetila, ali i pruža vašem organizmu zaštitu od raznih zdravstvenih tegoba.