HR EN IT

Povratak na BLOG

Novo ruho tradicije: Bakalar na bijelo u hrskavim panko mrvicama

Bakalara na bijelo imamo i to istarski u teglici o kojem smo pisali neki dan – Baccalà della Mamma i palo nam je na pamet da ćemo baš njega pripremiti u panko mrvicama. Nismo požalili, a danas ponavljamo!

Piše: Vilicom kroz Hrvatsku

Svi imamo svoje neke tradicionalne obroke za blagdane koji se ne propuštaju, a mi smo ove godine odlučili jedan od omiljenih nam, bakalar na bijelo, ipak malo drugačije spremiti.

U našoj se kući za Veliki petak, kao i za Badnjak, obično jela slatkovodna riba. Ako nije bio šaran u pećnici, bio je pohani. Ili su tu bile pastrve, a tata je često još kuhao i fiš. Moja ljubav prema šaranu je ostala, no s druge strane, Ribafish je više od bakalara i onih morskih delicija.
Pošto smo prošli Badnjak ručali baš šarana i da, uvjerila sam ga da šaran može biti itekako ukusan ako se dobro pripremi, ovaj mu petak popuštam pa ćemo jesti bakalara na bijelo. U nekom drugom obliku.
Prošle smo godine tako posjetili Zijavicu – prekrasan restoran na samoj plaži u Mošćeničkoj Dragi u kojem chef Stiven Vunić radi prekrasan zalogaj bakalara u panko mrvicama.
Već mjesecima razmišljam o tom jelu i danas je baš prilika da ga isprobam i u našoj kuhinji!

Bakalara na bijelo imamo i to istarski u teglici o kojem smo pisali neki dan – Baccalà della Mamma i palo nam je na pamet da ćemo baš njega pripremiti u panko mrvicama.
Nismo požalili, a danas ponavljamo!

Potrebno vam je:

Za četiri kuglice

  • 180 grama bakalara na bijelo
  • 1 jaje
  • 50 grama brašna
  • 50 grama panko mrvica
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Namočite ruke i od smjese bakalara izradite četiri kuglice. Zabodite u njih štapić za ražnjić da vam kasnije bude lakše baratati s njima.
Stavite ih na prenosivu podlogu i ostavite u zamrzivaču cca pola sata ili dok se ne stisne da vam bude lakše ispanirati.

Već tvrđe kuglice prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje koje ste lagano posolili i popaprili, a na kraju ih dobro uvaljajte u hrskave panko mrvice.
Ulje dobro zagrijte, kao za pomfrit, neka vam bude dovoljno duboko da u njega stane cijela kuglica. Kuglice pržite u dubokom vrelom ulju dok ne poprime lijepu zlatnu boju – trebat će vam svega tri minute.
Mi smo našeg bakalara u panko mrvicama poslužili sa šparogama u umaku od hrena, a svakako dodajte i malo tostiranog kruha.

Hrskav omotač, a unutra mekani bakalar? Savršen je to uvod u blagdane!

Potražite više recepata na www.vilicomkrozhrvatsku.com