HR EN IT

Povratak na BLOG

Po čemu je norveški bakalar poseban?

Riječ je o jednoj od najvažnijih riba na Skandinavskom poluotoku kojom se upotpunjavaju obiteljski stolovi za vrijeme blagdana.

Norveški bakalar odnosno „bijelo zlato“ potječe iz Norveške, točnije iz Norveškog mora. Poznat je po svojoj nježnoj bijeloj boji, pahuljastoj strukturi i vrhunskom okusu. Riječ je o jednoj od najvažnijih riba na Skandinavskom poluotoku kojom se upotpunjavaju obiteljski stolovi za vrijeme blagdana.  

Bakalar je i u Hrvatskoj mnogima omiljena riba, što zbog svog jedinstvenog i neodoljivog okusa i posebnih aroma, što zbog činjenice da na koji god ga način pripremite, njegov okus je jednostavno savršen. Ako k tome dodamo izvrsne nutritivne vrijednosti, dobili smo ukusan i zdravi obrok. Bakalar je odličan izvor proteina te obiluje omega-3 masnim kiselinama koje su nam prijeko potrebne.

Bakalar se može pripremati na razne načine: možete ga peći, pržiti, pariti, poširati, osušiti i sl. Sušenje bakalara je drevna tajna čuvanja ove iznimno cijenjene ribe, a osim toga, u isto se vrijeme stvara intenzivna aroma i bogatstvo okusa.

U našim se krajevima obično jede bakalar na bijelo. U proizvodnji raznovrsnih proizvoda od bakalara osobito prednjači Obrt za proizvodnju, preradu bakalara i ugostiteljstvo „Milena“ sa svojim vrhunskim Baccala della Mamma proizvodima. Potražite u trgovinama Baccala della Mamma paštete od bakalara s dodatkom maslina, čili papričica, tartufa ili upotpunite obiteljski stol jedinstvenim i ukusnim namazima Bakalar tartufino, pikantino, oliveto ili šugo.