HR EN IT

O nama

Riječ dvije o nama

Naša poslovna priča počinje 1986. godine kad smo u mjestu Bačva kraj Višnjana otvorili obiteljsku konobu Milena.

Kao specijalitet konobe počeli smo pripremati i nuditi svojim gostima bakalar na bijelo koji im se toliko svidio da su ga počeli naručivati za van. Stalni porast potražnje potaknuo nas je da pokrenemo proizvodnju bakalara i njegovu distribuciju na veliko.

Prvi proizvodni pogon za preradu bakalara izgrađen je 1996. godine kad smo svoj proizvod predstavili domaćem tržištu. S porastom potražnje postupno smo širili proizvodnju i paletu proizvoda od bakalara. U listopadu 2006. godine uveden je HACCP sustav kontrole kvalitete proizvodnje hrane, koji nas je odveo još korak dalje do kvalitete proizvoda i zadovoljstva kupaca.

Pet godina nakon toga izgrađen je suvremeni pogon prema najstrožim europskim standardima zahvaljujući kojem svoje vrhunske proizvode od bakalara možemo predstaviti i izvoziti na nova tržišta. U početku smo proizvodili bakalar na bijelo u rinfuzo pakiranju, ali stalno istraživanje i želja da ponudimo tržištu nešto novo doveli su nas do proširenja palete proizvoda.

Bakalar na bijelo tako smo obogatili novim okusima i stvorili nove vrhunske proizvode: Bakalar pikantino (s čilijem i crvenom paprikom), Bakalar oliveto (s maslinama i maslinovim uljem) te Bakalar tartufino (s crnim tartufima). Godine 2010. dodatno smo obogatili ponudu novim specijalitetom - šugom od bakalara. Danas svoje proizvode dijelimo na HoReCa liniju i na Gourmet liniju koja se pakira u kontroliranoj atmosferi.

Povijest bakalara

Za bakalar u našim krajevima, pogotovo u Istri, Kvarneru i Dalmaciji možemo zahvaliti mletačkom plemiću i trgovcu Pieru Queriniju.

On je dana 25. travnja 1431. isplovio s Krete, tada pod mletačkom vlašću kao i naši krajevi. Kao vlasnik i kapetan trgovačkog mletačkog broda krenuo je prema lukama Brugesa i Antwerpena radi razmjene trgovačkih dobara. Kad je prošao La Manche došlo je do strašne oluje i havarije broda tako da su Querini i preživjeli mornari nastavili avanturu u čamcima za spašavanje. Oluja ih je odnijela do sjevernog dijela Norveške, na Lofotenska otočja gdje su ih domaćini ugostili i okrijepili s onim čega su najviše imali - ribom STOKVIS (bakalar-GADUS MORRUHUA).

Piero Querini je naravno kao trgovac u povratku u svoju zemlju ponio sa sobom velike količine bakalara te tako otvorio nove trgovačke putove. Pothvat Piera Querinija može se smatrati idealnim početkom ulaska bakalara u mediteransku kuhinju.

Prava povijest putovanja bakalara počinje u 16. stoljeću kad se sustavno počelo uvoziti u europske zemlje. Do eskploatacije bakalara je došlo zbog velikog siromaštva u Europi jer bogati su jeli svježu ribu, a siromašni suhu. S vremenom su se stvari promjenile pa je bakalar kao delikates završio na svim trpezama bogataša, pogotovo u vrijeme blagdana i postova, pripremljen na stotine recepata. Kod nas je najpoznatiji bakalar na bijelo i šugo od bakalara.

Kako do nas