HR EN IT

Povratak na BLOG

Povijest bakalara i njegovo prvo putovanje iz sjevernih krajeva

Kada je krenuo na svoje putovanje, talijanski trgovac Pietro Quirini nije ni slutio kako će te davne 1431. godine upravo on u kombinaciji sa slučajnošću ili možda sudbinom, biti zaslužan što se bakalar danas nalazi na gotovo svakom zdravom mediteranskom meniju.

Kada je krenuo na svoje putovanje, talijanski trgovac Pietro Quirini nije ni slutio kako će te davne 1431. godine upravo on u kombinaciji sa slučajnošću ili možda sudbinom, biti zaslužan što se bakalar danas nalazi na gotovo svakom zdravom mediteranskom meniju. Naime, njegov brod naletio je na oluju i nasukao se na norveškoj obali gdje je morao dočekati proljeće pokušavajući osposobiti brod za daljnje putovanje. Tijekom svog boravka u Norveškoj, upoznao je i njihovu raskošnu kuhinju koja se prije svega temeljila na ukusnoj usoljenoj ribi – bakalaru, a koliko su ga ti okusi impresionirali najbolje govori to što se u Veneciju vratio s brodom prepunim ovom neodoljivom suhom ribom intenzivnog mirisa i bogatog okusa. 

Priča o novoj vrsti ribe brzo se proširila krajevima koji njeguju zdravu mediteransku kuhinju, pa tako i u Istru, a potom i cijelu Hrvatsku, koja je i tada imala razvijene trgovinske odnose sa susjednom Venecijom. Iako je isprva jak miris i pomalo netipičan okus izazivao čuđenje kod lokalnih stanovnika, pripremljen prema originalnoj norveškoj recepturi u kratkom je roku osvojio nepca gotovo svih zaljubljenika u morske specijalitete.  

Moglo bi se stoga reći kako tajna dobrog zalogaja bakalara leži u recepturi, a dodatni dokaz za to je i naš Baccala della Mamma brend koji je svoju popularnost stekao upravo zahvaljujući jedinstvenim vlastitim receptima, prvo u staroj istarskoj konobi Milena, a potom i kroz specijalizirani pogon za obradu bakalara. Danas je iza nas više od dva desetljeća iskustva u preradi ove cijenjene norveške ribe koju smo obogatili raznim vrhunskim okusima poput tartufa i maslina, a sve to kako bismo istinskim gurmanima predstavili ono najbolje od bakalara.