HR EN IT

Povratak na BLOG

Zašto je bakalar dobio naziv sirotinjska riba kraljevskog okusa?

Predbožićno vrijeme posebno je zbog cjelokupne atmosfere ispunjene osjećajima i emocijama, kao i nevjerojatnim okusima, aromama i mirisima, ali prvenstveno tradicijom, pa se blagdanski stol jako teško može zamisliti bez bakalara koji uistinu predstavlja tradiciju u njenom najboljem svjetlu.

Bakalar ima izuzetno zanimljivu povijest – riječ je ribi koja je tijekom mnogih povijesnih razdoblja predstavljala najlakši i najjeftiniji izbor hrane siromašnih, kao i najveće delicije bogatih. Bakalar se može pripremiti na niz načina, a isti je bio prisutan i u najnižim staležima i u onim najvišima. Piero Querini je, nakon što je njegov brod zahvatila oluja, uspio sa svojim mornarima u čamcima za spašavanje, stići do Lofotskog otočja gdje su ih toplo dočekali domaćini i ponudili im ono što su imali – bakalar. Tako je Piero Querini prilikom polaska s otočja, sa sobom uzeo veće količine sušenog bakalara čime je započeo trend trgovine koja se u obimnijem obliku nastavila tek u 16. stoljeću. Razlog tome su glad i siromaštvo koji su pogodili niže slojeve europskog stanovništva i koji su bili primorani hraniti se suhim bakalarom, dok su se bogati gostili svježim. Upravo zbog toga je bakalar poznat kao sirotinjska riba kraljevskog okusa – zbog svoje rasprostranjenosti u svim društvenim staležima prošlosti, a posebno u onim najnižima.

Danas, isti predstavlja nevjerojatne delicije koje izazivaju ekstazu fantazije savršeno usklađenih okusa i aroma. Baccalà della Mamma priprema vrhunske proizvode bogatog okusa i tradicionalnih receptura sačinjenih upravo od bakalara. Razni gourmet proizvodi i paštete, svakako će začiniti nadolazeće blagdane koje je zaista teško zamisliti bez ove tradicionalne namirnice i delicije – bakalara!